Trebalo bi da se podsetite

  • park-medica-vaginalne-infekcije

  • Leti caruju vaginalne i urinarne infekcije

    Dejstvo toplote, vlage i sunca često ima štetne posledice po našu kožu i sluzokožu intimnog područja. Usled takvih klimatskih prilika često nastaje crvenilo, upale, ranice, koje su idealno mesto za razvoj infekcije.

    Vaginalne infekcije: kako ih sprečiti i lečiti?

    Normalna vaginalna flora žene ima ulogu zaštite bez obzira na to koje je godišnje doba. Infekcije leti nastaju učestalije zbog promena u ponašanju i promena u okolini. Dug boravak u bazenu ili plitkom delu mora može uticati na pojavu infekcije, najčešće zbog higijenske neispravnosti vode ili prevelike količine hlora u njoj. Upravo previše hlorisana voda može izazvati iritacije vaginalne sluzokože, tako i uništavanje normalne fiziološke flore vagine.

Od bakterijskih uzročnika infekcija najčešća je Gardnerella vaginalis, zatim Trichomonas vaginalis, Chlamydia trahomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum. Simptomi tih infekcija su nekarakteristični i mogu se različito manifestirati. Najčešće je reč o pojačanom vaginalnom sekretu, karakteristične boje i često neprijatnog mirisa. Bakterijske infekcije treba da ustanovi ginekolog, koji će propisati specifičan antibiotik.

Urinarne infekcije: kako ih sprečiti i lečiti?

Leti su posebno česte urinarne infekcije, odnosno blaže upale mokraćne bešike. Najčešće je razlog predug boravak u vodi, hladna voda ili prehlađivanje u mokrom kupaćem kostimu.

Takođe, u higijenski neispravnoj vodi bazena česta je zaraza bakterijom Escherichia coli, koja može izazvati i crevne infekcije i vrlo ozbiljne, uporne urinarne infekcije.