TCARE

DERMATOLOŠKO-KOZMETOLOŠKA PRIMENA

U poliklinici PARK MEDICA se rade kozmetički tretmani TCARE aparatom uz primenu kozmetološkog HIJALURONA, KOLAGENA KAO I KOLAGEN 24 KARATNO ZLATO.

TCARE aparat se koristi u fizikalnoj medicini ali svoju primenu sve češće ima u dermatološko-kozmetičkim primenama. Aparat predstavlja transfer kapacitivne i rezistivne energije.

TCARE aparat je ćelijski regenerator. Nije invazivna tehnika i to je terapija koja je razvijena u poslednjih nekoliko godina, sa veliki uspehom u kozmetičkoj primeni. Ovaj aparat za razliku od drugih dermatoloških aparata, ima mogućnost da se istovremeno koriste dve terapijske metode : rezistivno-kapacitivni prenos energije i ergonomski dizajniran „Roll on“ aplikator koji sadrži i postepeno dozira aktivne sastojke koje želimo da primenimo u kozmetološke svrhe. Smatra se prirodnim aparatom, jer preko dva zavrtnja i elektrode je u stanju da generiše elektromagnetne površine i tako sprovodi energiju u različita tkiva ljudskog tela.

Ova energija proizvodi različite efekte :

  • Mehaničke,
  • Toplotne,
  • Hemijsko biološke efekte.

Biološki efekti TCARE tretmana:

  • Poboljšanje venskog i arterijskoj protoka i metabolizma,
  • Poboljšanje membranskog balansa,
  • Repolarizacija ćelija,
  • Prelaz ekstraćelijske matrice iz patološkog u fiziološko stanje,
  • Jačanje i sinergija aktivnim farmaceutskim sredstvima uz očigledne prednosti u odnosu na davanje intradermalne terapije ( injekcije hijaluron/kolagen ),
  • Poboljšanje magistralnih tokova uz povećanje količine hranljivim materijama i kiseonikom.

HIJALURON je glikozaminoglikan, prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu kože i ima višestruke funkcije – hidriranje kože (sposoban je da veže i do 500 molekula vode), održavanje tonusa i neutralisanje izrazito štetnih slobodnih radikala. Vezivanjem vode, hijaluronska kiselina omogućava bolju hidrataciju tkiva.

Obnavljanjem hijalurona obnavlja se i normalna količina vode u tkivu, što posle aplikacije čini kožu elastičnom i čvrstom.

Hijaluron predstavlja idealnu anti-aging proceduru za eliminaciju bora, konturiranje lica i podmlađivanje vrata, jer osim neposrednog efekta otklanjanja bora, zbog svoje sposobnosti da vezuje molekule vode koži vraća elastičnost, hidriranost i mladalačku svežinu koži lica i vrata.

KOLAGEN je protein, koji povezuje i podržava tkivo u telu. Sakuplja se u obliku finih isprepletanih vlakana koja povezuju ćelije. Kolagen se može naći i unutar i izvan ćelija. Ima ga u koži, kostima, organima – zapravo postoji 25 vrsta kolagena koji se prirodno nalaze u telu. Kolagen čini 25% od ukupnih proteina u organizmu odrasle osobe. Udružen sa elastinom, odgovoran je za stanje naše kože, a najpre za njenu čvrstoću, zategnutost i fleksibilnost.

Tokom života sinteza kolagena, elastina i drugih proteina se smanjuje, pa koža počinje da gubi volumen, što dovodi do pojave bora. Baš je zato kolagen vazan faktor svima koji se bore protiv vidljivog starenja kože.

Tako već posle tridesete godine opada sposobnost kože da se prirodno obnavljanja, što rezultira pojavom prvih bora, a smanjuje se i tonus kože.

Kolagen je važniji za kožu jer stvara protein odmah ispod epiderma, a to cini da koža bude zategnuta, čvrsta i glatka. Međutim, zbog oštećenja prouzrokovanih suncem, starenja, slabe ishrane i izloženosti toksinima kolagen se uništava, pa koža postaje izborana i osetljiva.

Za vidljive rezultate je potrebno uraditi četiri do šest tretmana. Jedan tretman podrazumeva dve terapije. Tretmani se ponavljaju od prvog tretmana, za mesec dana, za tri meseca, za šest meseci i nakon uradjene četvrte terapije, dolazi se za godinu dana. Nakon toga se dolazi jednom godišnje na tretman, na takozvano održavanje odnosno dopunjavanje tkiva kolagenom ili hijaluronom.

Autor: 
Ranković Ana
Visoki strukovni fizioterapeut – specijalista.