Laserski tretmani Monalisa

LASERSKA REJUVENACIJA / PODMLAĐIVANJE VAGINE MonaLisa Touch

Jedinstveni laserski tretman MonaLisa Touch se koristi u terapiji foto termalnog zatezanja vagine, bez hirurškog zahvata. Kliničke studije pokazale su da je intervencija efikasna, bezbolna, jednostavna i sigurna, bez neželjenih komplikacija koje se javljaju kod drugih metoda zatezanja i sužavanja vaginalnog kanala. Nakon intervencije postiže se veće uživanje u seksualnim odnosima i dolazi do značajnog poboljšanja kvaliteta života žene. Jedna od indikacija je gubitak optimalne građe i strukture vagine, što kao posledicu ima opuštanje zidova vagine. Ovo stanje je uglavnom posledica širenja vaginalnog kanala tokom porođaja, ali i procesa starenja.

Laserski tretman – MonaLisa Touch termički deluje na tkivo vagine, stimulišući remodelovanje kolagena i sintezu novog kolagena vagine. Ova dejstva kao rezultat imaju zatezanje i remodelovanje zidova vagine, kao i proliferaciju vaginalne sluzokože. Obično se savetuju dve do tri intervencije, nije potrebna posebna priprema, kao ni postoperativni oporavak. Pacijentkinja se odmah može vratiti normalnim aktivnostima.

Pogledajte iskustva korisnika (tekst na engleskom jeziku)

zena

LEČENJE ATROFIJE VAGINE, TERAPIJA VAGINALNE SUVOĆE, OSEĆAJA PEČENJA I ŽARENJA I BOLNIH ODNOSA

Menopauza je udružena sa brojnim promenama koje na mnoge načine utiču na život žena. Zna se da oko 90% žena ima tegobe pre menopause, koje mogu trajati od 5 do 8 godina. Najčešće se prvo javljaju vazo-motorni simptomi, dok se kasnije javljaju uro-genitalni simptomi: iritacija vagine u smislu svraba, pečenja i žarenja, suvoća vagine i bolni odnosi su rezultat vaginalne atrofije, dok su urinarni simptomi rezultat uretralne atrofije. Dok se vazomotorni simptomi sa godinama smanjuju, urogenitalni simptomi sa godinama se pogoršavaju. Ova terapija je naročito značajna u lečenju pacijentkinja sa simptomima atrofije vagine, nastale kao posledica terapije nakon karcinoma dojke ili jajnika, kod kojih je kontraindikovana primena etrogenih preparata. Ova terapija je za njih lek izbora.

Laserski tretman MonaLisa Touch je odobren od strane Federal Drug Assosiation, USA za lečenje atrofije vagine i uspešno se sprovodi u većini evropskih zemlja, SAD-u, UAE….

LASERSKA TERAPIJA I PREVENCIJA STRES INKONTINENCIJE – NEVOLJNOG OTICANJA MOKRAĆE

Laserska terapija može se koristiti za prevenciju i lečenje umerene i blage stress urinarne inkontinencije – nevoljnog oticanja urina pri naporu, ređe  – stres i mešovite urinarne inkontinencije. Terapija se zasniva na stvaranju novog kolagena i zatezanja sluzokože vagine i endopelvične fascije karličnog dna, što dovodi do veće potpore bešike i uretre. Intervencija je efikasna, sigurna i bezbolna, bez krvarenja i šavova.

LASERSKO BELJENJE GENITALNE REGIJE I REGIJE ANUSA

Često je koža genitalnog predela, velikih usana i anusa tamnije prebojena. To se uspešno može otkloniti primenom lasera. Intervencija je bezbolna, bez krvarenja i komplikacija.

LASERSKA LABIOPLASTIKA- KOREKCIJA MALIH POLNIH USANA

Ovim zahvatom se mogu uspešno, u izvesnoj meri, bez šavova i krvarenja smanjiti male polne usne.

LASERSKO UKLANJANJE VIRUSNIH BRADAVICA

Bradavice su benigne izrasline na koži. Virus u epitelijalne ćelije ulazi kroz mikro povrede u slučaju smanjene otpornosti  ili eventualne slabosti imunog sistema i inficira epitelijalne ćelije. Infekcija, ubrzanim ćelijskim deobama, dovodi do stvaranja vidljivih bradavica. Najčešće se javljaju na šakama i stopalima (verruca vulgaris), telu (molluscumcontagiosum) i spoljašnjim genitalijama i oko anusa (condylomaacuminatum). Laserski tretman je terapija izbora u lečenju svih vrsta bradavica. Laserski zraci  u dubini uništavaju prisutne viruse, tako da je recidiviranje nakon tretmana laserom znatno manje.

Intervenciju je moguće uraditi u kratkotrajnoj intravenskoj analeziji, u lokalnoj anesteziji, kao i uz primenu hladjenja tretirane regije. Odmah nakon dejstva lasera, tretirana regija postaje pomalo sivkasta i blago otečena. Za nekoliko dana koža ili sluzokoža zaceljuju. Zavisnosno od broja, veličine i lokalizacije, vreme trajanja tretmana je od 10 do 30 minuta.  Pacijenti koji završe terapiju genitalnih bradavica trebalo bi da obave klinički pregled 3 meseca i 6 meseci nakon tretmana. Nakon toga, preporučuju se kontrole jednom godišnje. Seksualni partneri osobe kod koje su prisutni kondilomi moraju se javiti na pregled, radi eventualne terapije, obzirom da se prenose seksualnim putem i da se rizik od oboljevanja povećava sa povećanjem broja seksualnih partnera.

Autor: Doc. dr Svetlana Janković Ražnatović

specijalista ginekologije i akušerstva