FEBRUAR mesec sa najmanje dana, a najvećim brojem prehlada!

  • prehlada

  • Promene vremenskih uslova

    Podjednako utiču na zdravlje ljudi, kako dece i mladih tako i starih. Svaka, čak i najmanja promena utiče na lučenje mnogih važnih hormon, čiji disbalans može biti kriv za prehlade, malaksalost, pospanost, glavobolje, bolove u kostima. Što može dovesti do pada imuniteta.

    Pad imuniteta

    Smena toplog i hladnog vazduha otvara put virusima i bakterijama jer blokira razne prirodne odbrambene mehanizme našeg organizma. Kada je temperatura niža organi uzimaju više krvi što dodatno opterećuje kardiovaskularni sistem. Periferni delovi tela su uvek hladni, te je virusima i bakterijama olakšan život. Da bi smo sprečili pad imuniteta važna je…

     

Fizička aktivnost

Trčanje je besplatno, a zdravo.  Fizička aktivnost aktivira i ubrzava metabolizam, podiže nivo energije i oslobađa tenzije.

Zdrava ishrana

Preporučljivo je da uzimate što viševoća i povrća kako bi seorganizam očistiood toksina i snabdeokorisnim materijama. Konzumirajte i veće količine tečnosti, vode pre svega, kao i nezaslađenih prirodnih sokova.

Sezona prehlada i gripa

Dolaskom hladnih dana počinje sezona respiratornih infekcija među kojima su najčešće prehlada i grip.Prehladu može da izazove preko 200 različitih vrsti virusa pa je to jedan od razloga zašto ne možemo da steknemo otpornost na prehladu.  Iako često prehlade prolaze bez komplikacija, one su ipak moguće… 

Komplikacije

Virusne i bakterijske infekcije su najčešće prolazne i blage, one mogu biti i praćene težim komplikacijama od kojih su najučestalije akutna upala sinusa, upala uha, upala bronhija i ređe upala pluća i dr.